Att tillverka en visselpipa om våren !

Man kan ju till att börja med ta en moped och bege sig till en plats där det växer yngre exemplar av rönn. Det går ju givetvis lika bra utan moped !

Som sagt, jag föredrar rönn men många benämner detta kommande alster för sälgpipa och då ska man ju använda det träslaget givetvis. Så här ser rönn ut i alla fall !

En bra och skarp kniv är ju grundförutsättningen. Man börjar med att på en RAK del av den späda stammen skära ett vinklat snitt som bilden visar.

För att kolla om barken är benägen att lossna lätt, kan man göra dubbla snitt ca 75 mm från spetsen runt om och avlägsna den lilla barkringen. Sedan skär man en vinklad fördjupning ca 25 mm från nämnda spets.

Stoppa sedan in hela fronten i din mun så att barken blir lite fuktig. Knacka därefter med knivens skaft försiktigt på barken runt om. Detta för att den lättare ska lossna. Här har den vridits loss som synes.

Avlägsna sedan trämaterial så att det bildas an platt yta. Där ska nämligen luften blåsas in i den färdiga pipan.

Nästa moment blir att skära loss den delen som nyss fick den platta ytan. Detta moment är väl det riskabla i sammanhanget, kniven kan om man är oförsiktig skära även i tummen. Det har hänt mig många gånger. (Att man aldrig lär sig att göra på det rätta säkra sättet).

Den lilla avskurna frontbiten ska nu tillbaka där den var från början och resten av barkskalet ska placeras en bit in på den bara stammen. Ju längre in desto ljusare ton.

Jag har använt mig av ganska klen dimension. Det blir ju en ännu bättre och djupare ton med lite grövre utgångsmaterial.

Men tonen i denna räcker väl till för att "terrorisera" sin omgivning med. Lycka till nu ! "Det kan eventuellt bli en uppföljande kurs i samma tema som avhandlar hur man gör en vattenspruta" !

Det har varit en tradition att när våren har anlänt, passa på att tillverka en visselpipa, i mitt fall av rönn. Min far lärde mig detta och jag försöker att dela med mig av denna "kunskap" varje vår när saven stiger innanför barken ! Det finns vissa människor som sett fram mot denna "visselpipekurs" och detta ända sedan i vintras, men nu är det som sagt dags !

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

11.08 | 14:03

Hej jag heter ville och jag och min pappa ska försöka renovera pappas morfars gamla Fuchs FM 40 men den saknar cylinder och kolv, vet du vart man kan köpa det?

...
24.07 | 18:48

Jag har också en 1155:a!

...
20.07 | 07:41

Hej. Jag vil gärna köpa en veteranmoped, som är i bra skick/renoverad. Bor i Småland. Tackam för tips på : tjugaboda@gmail.com MVH. Jørgen

...
15.06 | 17:34

Hej Arne
Undrar om du har några resrvdelar till Apollo mottorete 1959?

Mvh Bosse

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS