Gripenbergsrallyn 2012, 2013,2014 och 2015.

Så har ännu ett år gått och det är dags att ännu en gång "avnjuta" ett mopedrally i Gripenberg. Som vanligt blev vi ett gäng som startade från undertecknad i Tranås för att värma upp våra farkoster med den initiala milen till Gripenberg.

På plats tillsammans med 215 likasinnade väntande på start kl 10 00!

Den oundvikliga "väldoftande" blåröken infann sig även denna gång vid starten.

Första stoppet på vår färd genom det vackra landskapet, i det som vanligt vackra vädret, var Anders Arnessons mopedmuseum i Björkenäs.

Kolla in den här reklamskylten i sommar invid E- fyran när ni närmar er Gränna. Gör då en avstickare till Sveriges största mopedmuseum och där få en nostalgisk upplevelse samt en fikapaus!

Det gladde en gammal påhängsgillare att få se och även höra denna motor kämpa sig fram de 6 milen.

"Nöden är uppfinningarnas moder" heter det ju och här är ett exempel på detta!

Tio frågor var det denna gång som skulle besvaras. De handlade enbart om mopeder. Svårt ändå för denna "expertpanel"!

Detta "nålsöga" har vi varje gång att passera. Det gäller både vid ut resp. inresa. Det är en träbro över Svartån! Alla har vad jag vet,genom åren, varit "nyktra" och välbalanserade och klarat passagen utan att tangera räckena!

Här sitter de, mätta på varmkorv och väntande på prisutdelningen. En blå Crescent Autoped var förstapris detta år!

Här har vi den "lycklige" vinnaren av den blå Autopeden. Inte säkert att han ställer upp med den nyrenoverad nästa år på samma plats!

Avslutar årets bildkåseri från Gripenbergsrallyt med detta tips från våra vänner i Hultsfred. Planera för detta mopedrally och ni får ännu ett trevligt minne att bära med er!

Så var det "äntligen" dags igen. Ett år har gått och i dag är det dags att bege sig till Gripenberg igen. Samling hos mig som traditionen nu påbjuder. Sen gemensam körning de 12 kilometrarna till startplatsen.

Innan det var dags att ge sig ut i den vackra naturen, så skulle 220 personer av olika kön passera sekretariatet för anmälan.

Huvudmålet var som tidigare år, mopedmuseet i Björkenäs. Då hade vi åkt drygt fyra mil och det återstod 2,5 innan cirkeln var sluten.

En sån här här tillströmning till museet skulle det ju vara varje helg kan man tycka.

"Husqvarnarallyfixaren" (en av dom) Erland Lagerqvist fanns på plats, för att förse behövande deltagare med "rediga" gummidetaljer!

Alltid vackert väder på Gripenbergsrallydagen. Denna dag var ju inget undantag. Här med sjön Ören i bakgrunden, studeras några av frågorna som skulle fixas på vägen.En skaplig "raketare" väntade ju på den som lyckades bäst i frågandet och utslagsfrågan!

Mitt ekipage för dagen. Bra med två motorer när det bär uppför. Förmodligen olagligt eftersom det är något som är kul !! ??

17 maj är ju en speciell dag i vårt grannland och det var många som hade detta i åtanke denna dag. Thomas Grahn var väl den som visade detta mest. Han körde som vanligt med sin propellerförsedda Crescent 2000.

Han har ju även försett sitt fordon med en kompass, detta för att säkert hitta hem!

Här till vänster sitter en "hårt drabbad man". Det är Hultfredsrallyts "talman" Thorbjörn Svahn. Denna dag fick han kasta in handduken efter endast en km. Detta beroende på att hans kopplingshandtag gick av! en mycket ovanlig händelse måste man säga.Här sker i alla fall prisutlottningen bland deltagarna och Thorbjörn kan i morgon kolla vad som anlänt till hans brevlåda från Tranås!

Så kom då då "äääntligen" dagen ! Det fjärde Gripenbergsrallyt ska gå av stapeln.

Som traditionen har blivit, så sker en uppsamling av mopedister hos undertecknad inför en gemensam färd ut till Gripenberg.

Det har blivit fler för varje år som anammat denna tradition.

Drygt tjugo kom denna morgon, sen var det ytterligare några "eftersläntare" som anslöt i Gripenberg.

Här är en ung man som kanske kan föra traditionen vidare. För faktum kvarstår, vi är en åldrande skara.

Vem kom, om inte självaste "Hultsfredsgeneralen" Thorbjörn "uti H-fred" !

Inte bara han, det kom dessutom 218 personer ytterligare denna dag. Som vanligt sken solen på oss och gjorde denna dag verkligen minnesvärd, inte minst med tanke på det vackra vårlandskapet vi fick uppleva. Bra vägval alltså.

Som vanligt så gick startsträckan genom "nålsögat" den smala träbron över Svartån.

Eftersom alla är nyktra och ordentliga på sina mopeder, så klarade alla den smala passagen-tror jag i alla fall ?

Första frågestoppet skedde på en mycket "berömd och omtalad" plats, nämligen marknadsplatsen i Adelöv. Här samlas otroligt mycket folk varje höstmarknad och har så gjort i sekler. (OBS den ovanliga "Svaletten"med Expressmotor).

Tre exempel på frågorna denna dag.

Thomas Grahn heter denne "skämtare". Han hade försett sin "änglagårdare"med propeller med tanke på våta vägar. Behövdes inte denna dag !

En "himla många mopeder" samlade vid själva målet för detta mopedrally. Björkenäs mopedmuseum. En mycket vackert belägen plats med sjön Ören i bakgrunden.

Även motorcyklar är välkomna på detta rally. Bosse hade inte dammat av sin gamla BMW men den gick lika bra för det !

Motorcyklar i all ära, men det är ju så här ett veteranmopedrally ska upplevas. Det blir ju lite av en utmaning att ge sig i kast med dom dryga sju milen med en Berini från 1952. Den fyller 60 år i år. Betänk detta, ni EU- mopedåkare !

Detta ekipage deltog inte i rallyt. Det är något så "unikt" som en ABG motor monterad på en cykel. Det mest unika är att detta fordon är att man kan betrakta det som helt nytt trots att 60 år har förflutit sedan det tillverkades ! Är till salu kan jag tillägga !

Så kom vi alla i mål och den emotsedda prisutdelningen gick av stapeln. Denna sköttes som vanligt av "Nypa" Nyström. Extra spännande var det ju i år eftersom förstapriset var en moped, visserligen en EU-dito, men ändå !

Här ser vi vinnaren av denna farkost (mannen i grön jacka). "Han försöker att se glad ut i alla fall, och jag förstår honom" !

De är fantastiska på att "ragga" fram ett dignande prisbord. Förutom mopeden som var kronan på verket, så fanns där även en snöslunga i samlingen. Vem lade beslag på den, om inte Joel, som är son till dagens huvudperson Anders Arnesson i Björkenäs !

Även Thorbjörn knep ett pris. Kan vara bra att ha inför de kalla Hultsfredsvintrarna !

Ännu en huvudbonad hamnade rätt från prisbordet. Denna gång var det min "Framnäsgategranne" Rosita som hade tur med fru fortuna. Hon hade tur, även när hon fick köpa min något upphottade HVA 4132-a ! ?

Denna bild får avsluta min rapportering från detta mycket uppskattade arrangemang från de ambitiösa Gripenbergarna. Det blir roligt att även nästa år få uppleva ett mopedrally hos er där solen alltid skiner !

Naturligtvis så vill ju lokalpressen dokumentera denna för vår bygd "stora" händelse. Såg i Gripenbergsrallyts gästbok ett inlägg som handlade om startavgiftens storlek och vad den gav tillbaka. Detta kan man ju ha sina synpunkter på. Det finns arrangörer som har en "oförskämt" låg startavgift med tanke på deras dignande prisbord. I detta fallet så är ju andemeningen att ge mopedmuseet ett stöd. Jag är övertygad om att det eventuella överskottet kommer oss rallydeltagare till godo på något vis i kommande rallyn !

Vi har ju ännu en lokaltidning i Tranås. Även denna avisa var naturligtvis på alerten denna "stora" dag. Här är deras reportage från Gripenbergsrallyt.

Lite bättre textbild från Tranås Postens reportage.

Som traditionen har blivit, så gör vi en gemensam uppstart från "fattigkvarteret" !

Nästa anhalt Gripenberg !

Där behövde man inte känna sig ensam i dag. 240 st veteranfordonsåkare kom idag ! Rekord igen minsann !

Div. udda skapelser dyker ju upp vid dessa tillfällen.

Jacob Mattsons gick ju inte av för hackor ! En prestation att köra de dryga 6 milen utan att hamna i diket med detta "vidunder" !

Hans mamma Inger körde på ett beskedligare fordon minsann.

Starten har gått och "horden" av fordon slussades ut portionsvis genom detta "nålsöga" !

Den smala träbron över Svartån är obligatorisk att passera innan man lämnar "tätorten" !

Såna här sällsyntheter vill man ju gärna se på mopedrallyna. (Då menar jag även Thomas Grahn som poserar bakom Apollomopeden) !

Första pausen vid marknadsplatsen i Adelöv var säkert välkommen bland de med obekväma sadlar !

Fyra frågor fanns där också att grubbla över. bl.a. denna "jättesvåra" !

En efterlängtad kaffepaus i Björkenäs hos Anders Arnesson och hans mopedmuseum.

Sen bar det iväg mot Gripenberg igen. Denna moped trilskades trots att den trakterades med lämplig "dryck" !

Leif Bohman ville inte i första taget ge upp hoppet om sin "skyddsling" men var till slut tvungen att resignera. Det fick bli "likbilen" den här gången. Jag vet hur det känns Leif !

Så var vi tillbaka till utgångsläget och den "hägrande korven och prisutdelningen" ! En Stiga snöslunga var årets förstapris och det vanns av en "snubbe" ! Vi välkomnades tillbaka nästa år igen och då dyker vi upp eller hur ?

Uppstart som traditionen påbjuder från Framnäsgatan 26 Tranås för gemensam färd till Gripenberg.

Några av de 210 deltagarna i rallyt. Tyvärr lite på "sniskan", vet ej orsaken, men någon vet och kan komma med hjälpande råd!


Lite bilder från Gripenbergsrallyt 2012 och nu också 2013 och 2014 samt 2015 och endast två bilder från 2016.

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...

Jörgen Wågenberg | Svar 13.05.2014 00:44

Klart jag eller vi dyker upp i Gripenberg. Nyputsat ---- vi får se!

Oscar | Svar 13.05.2014 00:08

Undrar om herr Wågenberg har något speciellt för sig den 17/5 eller om man kan få se något nyputsat ur samlingen ......

Oscar Nyström / Gripenbergsrallyt

Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

11.08 | 14:03

Hej jag heter ville och jag och min pappa ska försöka renovera pappas morfars gamla Fuchs FM 40 men den saknar cylinder och kolv, vet du vart man kan köpa det?

...
24.07 | 18:48

Jag har också en 1155:a!

...
20.07 | 07:41

Hej. Jag vil gärna köpa en veteranmoped, som är i bra skick/renoverad. Bor i Småland. Tackam för tips på : tjugaboda@gmail.com MVH. Jørgen

...
15.06 | 17:34

Hej Arne
Undrar om du har några resrvdelar till Apollo mottorete 1959?

Mvh Bosse

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS